U bent hier

Weller Wonen gaat opnieuw 150 woningen in Maankwartier verwarmen met mijnwater

Weller Wonen gaat opnieuw 150 woningen in Maankwartier verwarmen met mijnwater

Na een innovatief herstructureringsproject met geothermie als duurzame energievoorzieningen in Heerlerheide, krijgen nog eens 150 nieuwbouwwoningen in Maankwartier energie uit mijnwater. De voormalige dochteronderneming Weller Energie BV van corporatie Weller Wonen realiseerde de eerste mijnwaterenergiecentrale ter wereld. Na de verkoop van Weller Energie aan de gemeente Heerlen, werkt Weller Wonen nu samen met Mijnwater BV. Dit bedrijf exploiteert nu mijnwaterenergie in Heerlen.

Onder Heerlen bevindt zich een enorm stelsel van mijngangen. Sinds de sluiting van de mijnen zijn die ondergelopen met grondwater. Dit grondwater wordt opgewarmd door de aarde. Mijnwater BV pompt het water in de diepe mijngangen op en met behulp van warmtewisselaars en warmtepompen wordt de mijnwaterenergie gebruikt om woningen en gebouwen te verwarmen. Het koelere grondwater in de hoger gelegen mijngangen wordt gebruikt om te koelen. De centrale produceert nauwelijks kooldioxide door gebruik van groene stroom.

De mijnwatercentrale produceert nauwelijks kooldioxide door gebruik van groene stroom.

Via de vloer

In plaats van radiatoren krijgen de huurders van de nieuwbouwwoningen hun warmte en verkoeling via leidingen in de vloer. Het vloersysteem wordt geleverd door Weller Wonen. De kosten ervan bedragen niet meer dan een traditioneel verwarmingssysteem. Het enige waaraan de huurders moeten denken is dat ze de temperatuur constant houden. In de zomer wordt de warmte via de vloer in de woning afgevoerd en opgeslagen in buffervaten of in de mijngangen.

Jack Gorgels, voorzitter van de Raad van Bestuur van Weller Wonen: 'Met een cv-systeem is het binnen een uur warm in huis. Bij dit systeem duurt het wat langer. Daarom wijzen we de bewoners erop dat ze de thermostaat niet lager zetten als ze weggaan. Voor de bewoners in Heerlerheide was het even wennen, omdat ze gewend zijn aan traditionele verwarmingssystemen. We hebben destijds dan ook veel aandacht aan voorlichting besteed. Dat doen we ook voor Maankwartier.’ 

Huurders van de nieuwbouwwoningen krijgen hun warmte en verkoeling via leidingen in de vloer.

Europees project

De mijnwatercentrale in Heerlerheide is 10 jaar geleden als Europees proefproject gestart. Daarin onderzochten voormalige steenkoolmijngebieden uit Nederland en Groot-Brittannië of de oude mijngangen geschikt zouden zijn om warmte en koude uit aardlagen te onttrekken. Weller Wonen was destijds bezig met de herstructurering van het stadsdeel Heerlerheide.

Gorgels: ‘De gemeente Heerlen kwam met het idee van mijnenergie. Heerlerheide was hier geschikt voor: veel geplande nieuwbouw, hoge duurzaamheidsambities en een voormalig steenkolenmijngebied in de buurt. Letterlijk van zwart (steenkool) naar groen. De mijnwatercentrale in Heerlerheide kon een mooie bijdrage leveren aan de herstructurering aan de wijk. Daarom besloten we partner te worden in het mijnwaterproject en de eerste mijnwaterenergiecentrale ter wereld te bouwen.’

Na twee jaar proefboren, werd de mijnwaterenergiecentrale in 2008 geopend. De kosten bedroegen destijds 15,8 miljoen euro voor het totale project: onderzoek, aanleg van kilometerslange terreinleidingen, proefboringen, en enorme pompen om het water op te pompen en te transporteren. Europa betaalde via subsidies de helft van de kosten. Ook de gemeente Heerlen droeg financieel bij.

European Geothermal Innovation Award

In 2008-2010 kregen 270 huizen, een aantal kantoorgebouwen, een school en een winkelcentrum in Heerlerheide een aansluiting voor energie uit mijnwater. De techniek staat inmiddels als een huis, en dat is niet onopgemerkt gebleven. In 2015 sleepte Mijnwater BV met inmiddels van Weller Wonen overgenomen mijnwatercentrale de European Geothermal Innovation 2015 Award in de wacht.

De huurders in Heerlerheide zijn tevreden over het systeem. Daarom neemt Weller Wonen voor het project Maankwartier ook energie af van de mijnwatercentrale. De investering is beperkt: ‘In 2016 hebben we onze aandelen in de mijnwatercentrale overgedragen aan de gemeente Heerlen, omdat het leveren van energie niet onze kernactiviteit is. De gemeente is nu 100% eigenaar van Mijnwater BV. Wij nemen alleen energie af. De energietarieven voor de huurders en kopers van de 150 nieuwbouwwoningen voldoen aan de Warmtewet.’

Ook de supermarkt, de commerciële huurders, het nieuwe station, hotel en kantoren in Maankwartier gebruiken (straks) mijnwaterenergie.